Πέτρος Παπαγεωργίου στο IONION FM για το Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι λόγοι και οι λύσεις της ακρίβειας


Συνέντευξη στο IONION FM έδωσε ο Υπευθ. Τομέα Ενέργειας και μέλος του Διαρκούς Βουλευτηρίου Νίκης Πέτρος Παπαγεωργίου. Όπως είπε, καμία χώρα και κανένας λαός στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν επιβίωσε χωρίς πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Η κυβέρνηση όχι απλά αγνοεί αυτήν την απλή διαπίστωση, αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να καταδικάσει την πατρίδα μας και τους Έλληνες σε οικονομικό μαρασμό.

Αποκάλυψε επίσης τις 7 αιτίες του προβλήματος και έδωσε και 9 προτάσεις για να λυθεί το τεράστιο αυτό εθνικής και κοινωνικής σημασίας πρόβλημα:

Οι 7 αιτίες του προβλήματος της ακρίβειας στην ενέργεια είναι:

  1. Η θεσμοθέτηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από το ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας Σταθάκη το 2016 και η έναρξη της λειτουργίας του το 2019 από την ΝΔ επί υπουργίας Χατζηδάκη.
  2. Η Συμμετοχή κατά 100% όλων των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας στο Χρηματιστήριο αυτό, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι χώρες της Ιβηρικής, όπου το ποσοστό αυτό είναι της τάξης του 25%.
  3. Η βιαστική απόφαση για άμεση εφαρμογή της ρήτρας ρύπων, της  σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας, ενώ υπήρχε χρονικό όριο για μηδενισμό των ρύπων θερμοκηπίου μέχρι το 2050.
  4. Όσο η ΔΕΗ ήταν εκτός χρηματιστηρίου Ενέργειας και χρησιμοποιούσε ως καύσιμο τον λιγνίτη, οι τιμές και στο Χρηματιστήριο ήταν ελεγχόμενες, αφού η τιμή χονδρικής της ΔΕΗ διαμορφωνόταν από το κόστος παραγωγής και ένα μικρό θεμιτό κέρδος, ώστε βάσει αυτής της τιμής της ΔΕΗ διαμορφώνονταν και οι τιμές στο Χρηματιστήριο για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές αυτής.
  5. Η ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που αφαίρεσε το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικής της τιμής.
  6. Η έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης των ΑΠΕ, χωρίς την προηγούμενη πρόβλεψη αποθήκευσης της πλεονάζουσας παραγόμενης εξ αυτών ενέργειας, για καλύτερη αξιοποίηση της παραγωγικότητς των ΑΠΕ.
  7. Οι ανεξέλεγκτες εξαγωγές προς την Βουλγαρία και Ουγγαρία, για κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας, αφού μεγάλο μέρος των μονάδων παραγωγής της τελευταίας έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Και οι 9 προτάσεις για λύση του προβλήματος

  1. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να επανακτήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της.
  2. Να αλλάξει άμεσα το ενεργειακό μείγμα με την επανέναρξη της λειτουργίας πολλών λιγνιτικών μονάδων και αντίστοιχη μείωση της καύσης του φυσικού αερίου, το οποίο είναι σήμερα σημαντικά ακριβότερο, ενώ η καύση του οποίου επίσης παράγει CO2. Εξάλλου, η λειτουργία των υπαρχουσών εγκαταστάσεων των  ΑΠΕ, καλύπτει ήδη μεγάλο μέρος της ρήτρας των ρύπων του θερμοκηπίου και η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής θα είναι  συνολικά μικρή για την χώρα. (Το κόστος των ρύπων ήταν περίπου 0,06 EUROs/kwh ή 60 EUROs/Μwh όταν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας προερχόταν εκ των λιγνιτικών μονάδων).
  3. Να γίνουν επενδύσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των ρύπων του θερμοκηπίου με βελτιώσεις στα συστήματα φίλτρων των λιγνιτικών μονάδων όπως στην σύγχρονη και “καθαρή” μονάδα Νο.5 της Πτολεμαΐδας.
  4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι γεωτρήσεις σε πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου όπου ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και υπάρχει εντοπισμός τους, όπως στην Δυτική Ελλάδα.
  5. Να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στην νότια πλευρά της Κρήτης, όπου όλα δείχνουν πως υπάρχουν μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα.
  6. Να ξεκινήσουν διάσπαρτα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, έργα αντλιοταμίευσης που θα βοηθήσουν και θα υποστηρίξουν την σταθερότητα και την αποδοτικότητα της λειτουργίας των ΑΠΕ.
  7. Τα συστήματα ΑΠΕ να εγκαθίστανται στις βραχονησίδες του Αιγαίου. (ΜΕΤΑΦΟΡΆ?)
  8. Να προωθηθεί επιδότηση των συστημάτων ενεργειακής αυτονόμησης στις φτωχότερες και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας.
  9. ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Να καταργηθεί το αμαρτωλό Χρηματιστήριο Ενέργειας που κερδοσκοπεί σε βάρος των φτωχών Ελλήνων.

Ο έλεγχος των τιμών της ενέργειας είναι ζωτικός και για των έλεγχο των τιμών όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, αφού τίποτε δεν κινείται χωρίς ενέργεια.

επιστροφή