Απόσυρση του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία ζητά η Ε.Ι.Ν.Α. - Προγραμματίζονται κινητοποιήσεις


Η  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αντιδρά στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που κατατέθηκε για διαβούλευση και καλεί  όλους τους φορείς που σχετίζονται με την Υγεία, Νοσοκομεία Πάτρας, Σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων Πατρών, Κέντρο Ψυχικής υγείας και Ψυχικής Υγιεινής, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Πάτρας, Κέντρα Πρόληψης Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης ΙΣ Πάτρας, Δήμο Πατρών, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Εργατικό Κέντρο Πάτρας,  σε σύσκεψη σε τοπικό επίπεδο την Πέμπτη 11/7/24 στις 19.30 στην Ιχθυόσκαλα Πάτρας.

Όπως δήλωσε στο IONION FM, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Χρήστος Δάβουλος, το νομοσχέδιο που κλιμακώνει την επίθεση στη δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση και έχει στόχο να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για χάρισμα της Ψυχικής Υγείας σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ (Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες) και ιδιώτες. Χρησιμοποιούν ως όχημα την ολοκλήρωση της αντιδραστικής «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια με τον Ν.2716/1999», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση και πλήρη εμπορευματοποίηση των δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης  που καταργεί και διαλύει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης μάλιστα με fast track διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι.

Το νομοσχέδιο αυτό, καταργεί τα δύο (ΨΝΑ και ΨΝΘ) από τα τρία εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, αφήνοντας πρόσφορο έδαφος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ.

Επίσης, καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας που λειτουργούν πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ.) και τους συνενώνει σε έναν Οργανισμό, τον «ΕΟΠΑΕ», ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας.

Η διαχρονική ανυπαρξία οργανωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), μέσα από τις οποίες να εκπορεύονται και να εκπονούνται προγράμματα προληπτικής Ψυχιατρικής, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, είναι γνωστή και αντί η λύση να στοχεύει στην ενίσχυσή τους με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, κεντρικό σχεδιασμό και επιστημονικά κριτήρια, επιλέγονται προγράμματα - πυροτεχνήματα, με ημερομηνία λήξης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση με 18μηνη διάρκεια και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα ολοκληρωθούν μετά το πέρας της χρηματοδότησης, αντιμετωπίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση ως μια παροδική ανάγκη για τον πληθυσμό.

Αντίστοιχα στον τομέα της Απεξάρτησης, με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα ΝΠΙΔ με όνομα Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης (ΕΟΠΑΕ), μπαίνουν στο στόχαστρο της υποβάθμισης της ουσιαστικής λειτουργίας τους προγράμματα με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη. Πιθανή εξέλιξη θα είναι ακόμα και το «πάντρεμα» της θεραπείας και της πρόληψης με ΜΚΟ, οδεύοντας με όλο και πιο γοργά βήματα στο χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν Απεξάρτησης, με το ΝΠΙΔ να βασίζεται όχι μόνο στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά όλο και περισσότερο σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης (π.χ. ΕΣΠΑ), σε χορηγίες και προοπτικά ακόμα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως δείχνει και η πείρα από χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά στην περιοχή μας, οι εξελίξεις έρχονται να βυθίσουν ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι το ευαίσθητο κομμάτι της ψυχικής υγείας. Οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις (Κέντρα ψυχικής υγείας και υγιεινής) με τη μοναδική κινητή μονάδα που έχει υπό την ευθύνη της όλο το νομό να έρχεται κάθε εξάμηνο αντιμέτωπη με την προοπτική της παύσης λειτουργίας της λόγω λήξης των εξάμηνων συμβάσεων. Οι ανεπάρκειες αυτές αποτυπώνονται και στον αριθμό των ακούσιων νοσηλειών στο Πανεπιστημιακό  νοσοκομείο με το νούμερο να αγγίζει το 88 % επί του συνόλου των εισαγωγών. Αντίστοιχα ,στη νοσοκομειακή περίθαλψη, η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου λειτουργεί με 150-200% πληρότητα με ασθενείς στοιβαγμένους σε ράντζα σε συνθήκες αντιεπιστημονικές, επισφαλείς και αναξιοπρεπείς τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς και να μη λειτουργεί η αντίστοιχη -προβλεπόμενη από το οργανόγραμμα του ΓΝ Πατρών λόγω έλλειψης χώρου.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι οικογένειες των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, οι μαζικοί φορείς στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης χρειάζεται να μην επιτρέψουν τις εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ και να διεκδικήσουν υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ακόμη η Ε.Ι.Ν.Α. συμμετέχει στη σύσκεψη που καλεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων, στην Αίθουσα Πολλαπλών του ΨΝΑ (Δαφνί), την Τετάρτη 10/7, στις 11 π.μ. Η σύσκεψη θα γίνεται και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Συμμετέχουμε στον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων όπως αποφασιστεί στη σύσκεψη

Η Ένωση  Ιατρών  Νοσοκομείων  Αχαΐας λέει:

  • Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.
  • Όχι στην κατάργηση του οργανισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
  • Κάτω τα χέρια σας από το "18 Άνω"! Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.
  • Όχι στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Και προτείνει:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
  • Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων. Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο
  • Λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής στο Γ.Ν Πατρών πλήρως στελεχωμένη
  • Άμεση δημιουργία νέων κινητών μονάδων στελεχωμένων με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που να καλύπτουν τις γεωγραφικές ανάγκες του νομού.
  • Μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής παίδων και εφήβων στο βασικό κτηριακό κορμό του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου
  • Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία δομής έγκαιρης παρέμβασης στην Πάτρα

επιστροφή