SMS ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ


Καλημέρα πατριώτες, σήμερα είναι Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Αφήνω αυτό το αποτρόπαιο γεγονός που έγινε στον Πύργο, με την δολοφονία της μικρής από τον συγγενή της για τον Μάκη Νοδάρο που θα ακολουθήσει με ρεπορτάζ που έχει ετοιμάσει και πηγαίνω στα χθεσινά και στα προχθεσινά. Και είναι σίγουρο πως αυτά θα μας απασχολήσουν για πολύ στο μέλλον από διάφορες οπτικές γωνίες. Ήδη μέσα σε αυτούς που αρνούνται να πάρουν το μήνυμα είναι και οι εφημεριδάδες (δηλαδή οι καναλάρχες), οι οποίοι δεν πουλάνε που δεν πουλάνε το προϊόν τους λόγω σφιχτού εναγκαλισμού με την εξουσία, δεν προσγειώνονται κιόλας, οπότε τους βλέπω κι αυτούς ως βαρίδια στον πάτο. Κι αλλιώς να το πάρουν, όπως κάνουν πάντα όταν οσμίζονται καμένα χαρτιά, η βασική τους συμπεριφορά δεν αλλάζει. Ο Μητσοτάκης εν τω μεταξύ, που δεν φταίει ποτέ και πουθενά, τα έβαλε με τους Αμερικάνους επικοινωνιολόγους και ακόμη θα κάνει λέει δομικό ανασχηματισμό… Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες, αυτό δεν το άκουσε ποτέ στα κολλέγια που πήγαινε;

Την δική μας την γνώμη την έχουμε κοινοποιήσει ακόμα και πριν τις εκλογές και δεν πέσαμε έξω. Την αναλύσαμε δε και μετά τις εκλογές.  Σήμερα θα σας περάσουμε μια άλλη γνώμη, την γνώμη του Παντελή Σαββίδη των ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ. Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων με εξαιρετικές γνώσεις και περίσκεψη ο οποίος αναλύει τα πράγματα από την σκοπιά του. Από τον τίτλο καταλαβαίνεις και την συνέχεια, πλην όμως οι τίτλοι μπαίνουν για να σε κάνουν να ακολουθείς το κείμενο. Μεταξύ των άλλων λοιπόν, ο κ. Σαββίδης λέει:

Ευρωεκλογές 2024: ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΗΚΕ

Μου προκαλεί τρόμο η ιδέα ότι οι πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν αντιλαμβάνονταν πως αυτό που άρχισε, μόλις χθες θα ήταν η κατάληξη της πολιτικής που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια.

Μιας πολιτικής αντίθετης προς την λαϊκή βούληση παρόλο που ο λαός ψήφιζε τα κόμματα και τις ηγεσίες που την εφαρμόζουν.

Ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του προκάλεσαν την κοινωνία μερικές φορές με ακραίο τρόπο. Και επέλεξαν την μέθοδο της χειραγώγησής της για να μην την χάσουν από εκλογική πελατεία. Αλλά η μέθοδος αυτή έχει τα όριά της. Χθες η κοινωνία έδειξε ότι τα όρια ξεπεράστηκαν.

Η κοινωνία δεν έστειλε, απλώς, μήνυμα. Κούνησε το μαντήλι. Δεν θα επιστρέψει ό,τι και να της προσφέρει από δω και πέρα ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ο πολιτικός Ρουβίκονας. Ένα νέο πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κοινωνία σήμανε την έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσής του. Τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές προσωπικότητες θα το διαμορφώσουν.

Θα τα καταφέρουν;

Όσο περνά ο καιρός το 60% θα μεγαλώνει. Διότι οι γενιές που προσέρχονταν στις κάλπες σιγά σιγά φεύγουν.

Αυτό που αποκαλείται ακροδεξιά ήρθε για να μείνει για μερικά χρόνια. Θα δοκιμασθεί όταν αναλάβει να διαχειρισθεί τις κοινωνικές υποθέσεις: μεταναστευτικό, το οποίο δήλωσε ως σημαία. Οικονομία, συνταξιοδοτικό, κοινωνική πολιτική, υγεία, οργάνωση του δημόσιου χώρου. Διεθνείς σχέσεις. Θα τα καταφέρει;

Εκείνο, όμως, που θα προλάβει να αποδομήσει η ακροδεξιά, θα είναι, δυστυχώς, το πείραμα Ευρώπη. Η βασική πολιτική των ακροδεξιών κομμάτων είναι η επιστροφή στο εθνικό κράτος.

Η ενισχυμένη παρουσία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και η πιθανή ανάληψη της εξουσίας σε κράτη, όπως η Γαλλία, αρχίζει να αποδομεί ό,τι οικοδομήθηκε αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις παρακμάζουσες ΗΠΑ οδήγησε την Ένωση σε μια καταστρεπτική επιλογή στην Ουκρανία. Και δεν εννοώ την απόλυτη καταδίκη της ρωσικής εισβολής που καλώς καταδικάστηκε. Εννοώ την πρόσκληση, αμερικανικής εμπνεύσεως, περικύκλωσης και γειτνίασης της δύσης με την Ρωσία που κατά τους σημαντικότερους διεθνείς αναλυτές των ΗΠΑ ήταν σίγουρο ότι θα προκαλούσε την ρωσική αντίδραση. Και, όμως, η ευρωπαϊκή ηγεσία συμπαρατάχθηκε με την αμερικανική πολιτική και συνεχίζει να συμπαρατάσσεται με την κλιμάκωση του πολέμου που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Το ίδιο και στη Γάζα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλείται τις ανθρωπιστικές αρχές της αλλά πέρα από κάποιες δηλώσεις που γίνονται για επαγγελματικούς λόγους, επι της ουσίας ούτε κατήγγειλε ούτε ασκεί μια πολιτική να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Όλα αυτά εισπράττονται από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και η αντίδραση ήταν αυτή που διαπιστώσαμε από τις προχθεσινές εκλογές.

Όσον αφορά τα δικά μας..

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ.

Ο κ. Μητσοτάκης και η ομάδα που κυβερνά έχουν ολοκληρώσει αυτό που θα μπορούσαν να δώσουν στην χώρα.

Το χθεσινό αποτέλεσμα δεν αμφισβήτησε, μόνο, την πολιτική Μητσοτάκη. Αμφισβήτησε το σύστημα. Σύστημα είναι η διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, η ταύτιση των Μέσων Ενημέρωσης με την σημερινή πολιτική και η απόλυτη αναπαραγωγή της, την οποία αμφισβήτησε ο λαός κατά την προχθεσινή ψηφοφορία, η συμπόρευση με αυτήν την αναπαραγωγή της πνευματικής τάξης της χώρας, ο αποκλεισμός από τον δημόσιο λόγο κάθε φωνής αμφισβήτησης.

Το σύστημα αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται τα πολιτικά πρόσωπα. Θα δούμε αν πήρε το μήνυμα από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει από δω και πέρα τον κ. Μητσοτάκη. Αναλυτές αναμένουν σταδιακή αποστασιοποίησή του από τις κυβερνητικές επιλογές και μια προσπάθεια διαμόρφωσης συνασπισμών που θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν. Το σημερινό πολιτικό φάσμα δεν εγγυάται μια σοβαρή εναλλακτική πολιτική λύση. Θα δούμε αν το σύστημα αναζητήσει προσωπικότητες με εκτόπισμα για κυβερνητική αλλαγή στις επερχόμενες εκλογές.

Σώφρων ενέργεια του συστήματος θα ήταν να ανοίξει τα μέσα ενημέρωσης σε έναν δημόσιο διάλογο από τον οποίο θα αναζητηθούν πρόσωπα και πολιτικές.

Και επειδή, μετά την επικράτηση των δυτικών δυνάμεων την δεκαετία του 1830 κάθε φορά που το εξαρτημένο, νεοδημιουργηθέν, κράτος αναζητούσε λύσεις απευθυνόταν στην εσπερία, θα δούμε αν τις αναζητήσει στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ. Και οι δύο είναι επικίνδυνες επιλογές αν δεν υπάρχει κάποιο εσωτερικό έρμα. Γι’ αυτό πρέπει να ιδωθεί από το σύστημα, όχι την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το θέμα της Τουρκίας.

Η Διακήρυξη Φιλίας ήταν ένα νέο casus belli. Με το πρώτο η χώρα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Με το δεύτερο δεν ασκεί και τα υπόλοιπα δικαιώματά της.

Εν αναμονή, λοιπόν, εξελίξεων.

επιστροφή