Το νέο Βιβλίο του Διον. Μπονέλη Οι Μουσικοί της Πάτρας «Οι γιε-γιέδες – Η δεκαετία – Τέλος εποχής»


Ένα βιβλίο που κεντρίζει το ενδιαφέρον παρουσιάζεται την Τετάρτη 27 Μαρτίου 24, αργά το απόγευμα στις 19:30  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρίας - Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φεραίου 5 και Γκότση, Πάτρα). Είναι το νέο βιβλίο του συγγραφέα Διονύση Μπονέλη Οι Μουσικοί της Πάτρας «Οι γιε-γιέδες – Η δεκαετία – Τέλος εποχής». Παρουσιάζεται από τις εκδόσεις GOTSIS με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚοινοΤοπία. Ο Διονύσης Μπονέλης γεννήθηκε το 1955 στην Πάτρα. Σπούδασε Μουσική και εργάστηκε ως Ειδικός Μουσικός Παραγωγός στην ΕΡΤ Πάτρας από το 1985. Δίδαξε Μουσική παραγωγή και Ηχοληψία στο ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Ασχολείται με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων καθώς και με την ποίηση.

Για το συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Γωγώ Καραλή, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος και ο Τάκης Αγουρίδης. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελευθερία Μακρυγένη. Θα ακολουθήσει παρέμβαση από το συγγραφέα και διάλογος με τους παραβρισκόμενους. Στην εκδήλωση θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα της εποχής και θα ολοκληρωθεί με live μουσικά ακούσματα του ‘60 και ’70.

Ο συγγραφέας μίλησε στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολόκα, όπου είπε ενδιαφέροντα πράγματα και για τις δυο δεκαετίες στις οποίες αναφέρεται το βιβλίο (από το 1960 έως το 1974) και για τη μουσική. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως στο συγκεκριμένο βιβλίο πραγματοποιείται μια έρευνα αναφορικά με τους Πατρινούς μουσικούς που διασκέδασαν τη νεολαία δημιουργώντας τα πρώτα συγκροτήματα με ξένους τίτλους, αντίγραφα του εξωτερικού, και έπαιξαν στα νυχτερινά μαγαζιά της Πάτρας τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Έπαιξαν μουσική στα κλαμπ μιας πρώιμης νέας εποχής.

Η αναφορά πρωτίστως και ιδιαιτέρως γίνεται στους μουσικούς που άρχισαν την καριέρα τους στη δεκαετία του 1960, παίζοντας ξένα τραγούδια από το νέο ρεύμα, που άρχισε ν’ αλλάζει τα δεδομένα της εποχής.

Γίνεται ταυτόχρονα καταγραφή των κυριότερων μουσικών γεγονότων και των μουσικών που συμμετείχαν στη δεκαετία του ’60, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο ήταν και οι πρωταγωνιστές.

Όπως γράφει και στον πρόλογο του βιβλίου "Να διευκρινίσω ότι δε γίνεται καταγραφή όλων των μουσικών της περιοχής μας. Ενδεικτικά καταγράφονται και μουσικοί που πέρασαν από την Πάτρα ή διέμειναν μόνιμα σ’ αυτή. Σίγουρα θα υπάρχουν ελλείψεις, αλλά θέλω να πιστεύω ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να μελετηθούν τα γεγονότα και να καταγραφούν δειγματοληπτικά οι περισσότεροι μουσικοί. Επίσης, περιγράφονται τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της εποχής, όπως αυτή καθορίζεται βιωματικά από τον κάθε μουσικό".

επιστροφή