Ο Δασάρχης Πύργου Παν. Λάττας για την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα Δασών
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης, ημέρα που ανακηρύχθηκε το 1971 ως Διεθνής Ημέρα Δασών, για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στα δάση.
Όπως είπε στο IONION FM ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, η μέρα αυτή μέχρι το 2011 εορταζόταν ως η Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας. Τον Δεκέμβριο του 2012 όμως, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21η Μαρτίου, ως «Διεθνή Μέρα Δασών».
Το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ γι’ αυτή την ημέρα είναι «Δάση και Καινοτομία : Νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο»
Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και η Διεθνής Ημέρας Δασών, ταυτίζεται με την εαρινή ισημερία, δηλαδή την πρώτη ημέρα της Άνοιξης και είναι ένας ιδιαίτερα σημειολογικός εορτασμός, καθότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις ασκούν διαχρονικά παγκοσμίως κυρίαρχο ρόλο στον οικολογικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοοικονομικό τομέα, ενώ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην κλιματική σταθερότητα του πλανήτη και στην ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο κ. Λάττας είπε για τα μεγάλα και παγκοσμίως γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα που είναι οι δασικές πυρκαγιές, η ερημοποίηση και η ρύπανση του περιβάλλοντος, η μείωση και οι σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από τη μείωση των δασών και κυρίως η κλιματική κρίση.
Για τον νομό Ηλείας αποτελεί ένα ικανό περιβάλλον τόσο από δασική βλάστηση, δάση Ελάτης, Δρυός, Πεύκων και Αείφυλλων Πλατύφυλλων, όσο και από άγρια πανίδα με σημαντικό αριθμό ειδών που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία, να μπορεί και με τη δική μας προσοχή, προτροπή και ευαισθησία να συμβάλει στην αειφορική διαχείριση και ανόρθωση αυτών των φυσικών οικοσυστημάτων της, για τη περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ευημερία μας.
Μίλησε για τα έργα συντήρησης και μείωσης της βιομάζας μέσω του Προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ που συμπλήρωσε το υπάρχον ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης και βελτίωσης όλων των δασοτεχνικών έργων (δασικό-αντιπυρικό δίκτυο, υδατοδεξαμενές, πυροφυλάκεια, κ.α.), συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αειφορικής διαχείρισης και θωράκισης της αντιπυρικής προστασίας τους.
Σημείωσε επίσης την προσοχή που πρέπει να έχει κάθε πολίτης αναφορικά με τις πυρκαγιές, οι οποίες όπως είπε, πλέον εμφανίζονται και τον χειμώνα, μίλησε για άψογη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τέλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη του κτηματολογίου στην Ηλεία η οποία είναι από τους πρώτους νομούς που μπήκε στο κτηματολόγιο