Έντονη ανησυχία για εγκατάσταση βιομηχανίας καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών


Ένα ζήτημα, η εξέλιξή του οποίου, μπορεί να επιδράσει με αρνητικό τρόπο στην υγεία και στο περιβάλλον της περιοχής, προέβαλε μέσα από το IONION FM ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MD, Διευθυντής ΕΣΥ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας Τάσος Γιακουμής.

Όπως είπε ο κ. Γιακουμής, πρόκειται για ένα από τα τρία εργοστάσια που η χώρα μας έχει υποχρέωση να λειτουργήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία αυτού του είδους των αποβλήτων.

Όπως είπε, έμαθαν το θέμα όταν εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας από τον Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Παναγιωτόπουλο.

Όμως οι ίδιοι παράγοντες την 1η Αυγούστου του 23 είχαν υπογράψει αρνητική απορριπτική απόφαση για την ίδια μονάδα. Η εταιρία προσέφυγε  στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη και χωρίς να αλλάξει κάτι ο κ. Παναγιωτόπουλος υπέγραψε θετική απόφαση.

Όπως είπε ο κ. Γιακουμής, η τακτική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέχρι στιγμής εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους όρους λειτουργίας της εν λόγω βιομηχανίας και για τον λόγο αυτό απεστάλη προσφυγή στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επιστολή-αναφορά στο γραφείο του, καθώς και της υπουργού Εσωτερικών και του Πρωθυπουργού

Δεδομένου ότι η μονάδα αποτελεί εγκατάσταση ανώτερης βαθμίδας στην βασική έκθεση σε τοξικές ουσίες, θα πρέπει να εξεταστούν και τα σενάρια μεγάλων ατυχημάτων, κάτι που δεν υφίσταται στη συγκεκριμένη μελέτη.

Καλούμε επιστημονικούς φορείς (Ιατρικό Σύλλογο, Φαρμακευτικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο, ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας, ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας), τις Διοικήσεις της ΒΙΠΕ και του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας, τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της ΠΔΕ, τους Δήμους Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, τους Βουλευτές Αχαΐας, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Αγίου Στεφάνου, κοινότητες της περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώσεις και αγροτικούς συλλόγους, να ενημερωθούν και να πάρουν θέση, είπε ο κ. Γιακουμής.

Τις ενέργειες ξεκίνησαν οι

Τάσος Γιακουμής, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MD, Διευθυντής ΕΣΥ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας (που προγραμματίζει να λειτουργήσει σύντομα Ιατρείο στη ΒΙΠΕ Πατρών)

Παναγιώτης Κανελλάκης, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MD, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, Ιατρός του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας και του Ειδικού Περιφερικού Ιατρείου Σωφρονιστικού Καταστήματος Πάτρας στον Αγ. Στέφανο (όμορο της ΒΙΠΕ Πατρών), μεταπτυχιακός φοιτητής στη Δημόσια Υγεία

Αμβρόσιος Φράγκος, Χημικός Μηχανικός, Msc, Σύμβουλος Υγείας-Ασφάλειας εργαζομένων και Προστασίας Περιβάλλοντος με κατοικία και δραστηριοποίηση στην Κ. Αχαΐα και τη ΒΙΠΕ

επιστροφή