Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη»


Με απόφαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, απονέμεται βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών  στο Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, 101 χρόνια από την ίδρυσή του, ως αναγνώριση του έργου του και της προσφοράς του τόσο στον πολιτισμό και στη διατήρηση της παράδοσης και της εθνικής μας κληρονομιάς, όσο και στην εξύψωση της Ελληνίδας.  Όπως είπε στο IONION FM η πρόεδρος και το ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου, η βράβευση θα γίνει κατά την Πανηγυρική Συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28 και Σίνα, Αθήνα). Στο Λύκειο του Πύργου θα απονεμηθεί το βραβείο του αείμνηστου δικηγόρου του Πύργου Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου.

Όπως είπε, η βράβευση αποτελεί μια σπουδαία διάκριση για το Λύκειο Ελληνίδων του Πύργου και μια αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου του καθώς και της συνεχούς παρουσίας του στα πολιτιστικά, εθνικά και κοινωνικά γεγονότα του τόπου μας. Αποτελεί και μεγάλη τιμή για την πόλη του Πύργου και τον πνευματικό του κόσμο. Η κ. Παρασκευοπούλου ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και το φίλο του Λυκείου κ. Γιώργη Τάκη Δόξα για την ευγενή συνέργειά τους στην επίτευξη της βράβευσης.

Για τον Σάκη Μπιρμπίλη (1912-1983) είπε πως ήταν δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας από το 1934 και μαζί με την αδελφή του αείμνηστη Χαρίκλεια Μπιρμπίλη είναι μεγάλοι Δωρητές και Ευεργέτες της πόλης του Πύργου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας. Και πλέον και του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, με το βραβείο -του οποίου φέρει το όνομα - θα τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Για την ιστορία του Λυκείου των Ελληνίδων, είπε ότι ιδρύθηκε το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή και πλαισιώθηκε από επώνυμες και καταξιωμένες γυναίκες του Πύργου. Έγινε δε με ενθουσιασμό αποδεκτό από όλη την τοπική κοινωνία. Ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία στις ανάγκες της εποχής εκείνης. Πρώτο μέλημά του ήταν η περίθαλψη των προσφύγων και περιελάμβανε τμήματα που είχαν σκοπό την εξύψωση της Ελληνίδας με σπουδαιότερο το «Κυριακό Σχολείο» που απευθυνόταν κυρίως σε άπορα κορίτσια που εργάζονταν σε σπίτια μεγαλοαστών και προσφυγοπούλες που εργάζονταν στα εργοστάσια καπνοβιομηχανίας, αλευροβιομηχανίας, μακαρονοποιϊας, φανελοποιϊας, καραμελοποιϊας, οινοποιϊας και σταφιδεργοστάσια που λειτουργούσαν τότε στην πόλη μας.

Η δράση του Λυκείου στην καλλιτεχνική, πνευματική και κοινωνική ζωή του Πύργου ήταν πολύ σημαντική και συνετέλεσε στην πρόοδο της πόλης. Δυστυχώς όμως οι κατοχικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του διότι θέλησαν να επιβάλουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, τον οποίο το Δ.Σ. δεν αποδέχτηκε. Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου επανιδρύθηκε το 1977 και παραμένει προσηλωμένο στους σκοπούς ίδρυσής του, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εξελίξεις που είναι

α) η έρευνα, η διατήρηση και μετάδοση όλων των μορφών του πολιτισμού,

β) η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων και η υποστήριξη της σύγχρονης μητέρας και του παιδιού

γ) η συμβολή του σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας.

επιστροφή