Ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλης Γραφάκος για την ανακύκλωση
Για την ανακύκλωση στην πράξη και για το τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες γι’ αυτήν, μίλησε στο IONION FM, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος. Ο κ. Γραφάκος είπε πως η Ελλάδα το 2019, είχε μόλις 3 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε λειτουργία και άλλες 5 σε κατασκευή. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 11 και άλλες 16 είναι σε φάση κατασκευής. Αυτό επετεύχθη, γιατί την προηγούμενη τετραετία (2019-2023) δημοπρατήθηκαν τριάντα (30) υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και προχωρά με ένα θεσμικό και διαφανή τρόπο η διαβούλευση για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, κάτι το οποίο θα ολοκληρώσει πλήρως τον κύκλο διαχείρισης αποβλήτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με σκοπό την επίτευξη του στόχου 10% ταφή το 2030.
Επίσης αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται 85 έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων.
Όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο, ανέφερε πως θεσμοθετήθηκαν:
- το «πληρώνω όσο πετάω», ώστε οι πολίτες να χρεώνονται για τη διαχείριση των αποβλήτων τους, ανάλογα με το βάρος τους. Αποτελεί τομή που θα βοηθήσει τόσο στη μείωση του συνολικού όγκου των αποβλήτων, όσο και στη διαλογή στην πηγή σε διαφορετικά ρεύματα
- το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων εναρμονισμένο με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
- τον Νέο Νόμο για την ανακύκλωση (Ν. 4819/21), όπου ενσωματώνει τις απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών 849, 850, 851 και 852.
- τα κέντρα επαναχρησιμοποίησης υλικών.
- παρεμβάσεις για λιγότερους και ισχυρότερους ΦΟΔΣΑ.
- την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων από απόβλητα.
- Δημιουργήθηκε το Σχέδιο πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.
- Τέθηκε στόχος ταφής αποβλήτων 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Με τον Ν. 4685/20 επιλύθηκε το πρόβλημα λειτουργίας 33 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αττική με τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας.
- Απλοποιήθηκε η διαδικασία για την επίλυση άμεσων θεμάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση αποβλήτων με αποτέλεσμα τα τελευταία 4 χρόνια να μην υπάρχουν προβλήματα εναπόθεσης αποβλήτων.
Αναφορικά με τον τομέα διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων, συνεχίζεται η προσπάθεια για συμμόρφωση της χώρας με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ μέσω της υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, ενώ στρατηγική επιδίωξη καθοριστικής σημασίας αποτελεί η επικαιροποίηση, η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και στελέχωσης στον τομέα υδάτων και λυμάτων του συνόλου των Δήμων της χώρας.