Το Θρησκευτικό Μνημόσυνο των Ηλείων Ηρώων του 1940 στη Μονή Φραγκοπηδήματος


Θα τελεστεί και φέτος στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φραγκαπηδήματος Ηλείας το Μνημόσυνο των 351 Ηλείων Ηρώων, Αξιωματικών και Οπλιτών, του Ελληνοϊταλικού και του Ελληνογερμανικού Πολέμου 1940-1941. Το φετινό Μνημόσυνο θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2023. Όπως είπε στο IONION FM ο εκπαιδευτικός Γιώργος Κουρκούτας, η εκδήλωση μνήμης τελείται από το 1999, όταν με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας και του τότε Προέδρου του Αθανασίου Τοπιντζή μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή λίγο χώμα από το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο του 1940 των Βουλιαράτων Βορείου Ηπείρου και έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής προς τους Ήρωες. Τότε δόθηκαν και αναμνηστικά Διπλώματα από τον Σύνδεσμο Οπλιτών σε όλες τις οικογένειες των πεσόντων Ηρώων της Ηλείας. Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αναδειχθεί η θυσία των Ηλείων πολεμιστών στον πόλεμο του 1940-1941.  Από τότε τελείται το Μνημόσυνο  με οργανωτή τον Σύνδεσμο Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας και συμπαραστάτη την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.  

Ακόμη ο κ. Κουρκούτας μίλησε για το Βραβείο Αντωνόπουλου για τους μαθητές της περιοχής Ωλένης. Όπως είπε, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, στις 11.00 πμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Καράτουλα θα γίνει και φέτος η απονομή των «βραβείων Διονυσίου και Γεωργίου Αντωνόπουλου» στους πρώτους μαθητές της περιοχής Ωλένης.  Με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ωλένης θα βραβευτούν οι πρώτοι μαθητές των τάξεων, κατά την περασμένη χρονιά 2022-2023, στα Γυμνάσια Καράτουλα και Γουμέρου και στο Λύκειο Καράτουλα. Θα δοθούν χρηματικά βραβεία και διπλώματα σε δέκα αριστούχους μαθητές.

Η βράβευση των αριστούχων μαθητών που ίσχυσε ως θεσμός από το 1985 έως το 2005, επανέρχεται μετά την επαναδραστηριοποίηση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ωλένης από την νέα Διοίκηση, τιμώντας δύο προσωπικότητες, δύο αδέλφια από την περιοχή, το χωριό Αρβανίτη, που με τη δράση τους, την κοινωνική προσφορά και την εργατικότητά τους, άφησαν ανεξίτηλη την μνήμη του έργου τους στην περιοχή και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για τους αυριανούς πολίτες

Ποιοι ήταν οι Διονύσιος και Γεώργιος Αντωνόπουλοι

Ο Διονύσιος Αντωνόπουλος (1910-1983) ήταν ο Ανθρωπιστής Γιατρός και Κοινωνικός Δάσκαλος που πρόσφερε συνεχώς και αδιάκοπα τις υπηρεσίες του, συχνά χωρίς υλικές απολαβές και χωρίς διακρίσεις. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, διέθεσε όσα χρήματα χρειάστηκε η δημιουργία βιβλιοθήκης του Εκπολιτιστικού Συλλόγου και μετά τον θάνατό του άφησε όλη σχεδόν την περιουσία του για την δημιουργία του θεσμού των βραβείων αριστείας, για τους μαθητές της περιοχής Ωλένης.

Ο Γεώργιος Αντωνόπουλος (1912-2005), απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου και της Νομικής Αθηνών, υπήρξε ο Θεμελιωτής του σύγχρονου Πυροσβεστικού Σώματος τόσο σε θεσμικό όσο και επιστημονικό επίπεδο. Διετέλεσε πρώτος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, προερχόμενος από το ίδιο Σώμα. Ήταν ο δημιουργός των σχολών Πυροσβεστών, Αρχιπυροσβεστών και Ανθυποπυραγών με προδιαγραφές και σε επίπεδο των Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Το βιβλίο του «Μαθήματα Πυροσβεστικής Τέχνης», διδάσκεται ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια μετά τη συγγραφή του.

Τα βραβεία Αριστείας του «Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ωλένης» απονέμονται στους πρωτεύσαντες μαθητές σε κάθε σχολική χρονιά.

επιστροφή