Δ. Μιχαηλίδης: Έχει υποτιμηθεί ο πλούτος που παράγουν οι αγρότες, για να τον υφαρπάζουν και να προσθέτουν υπεραξίες οι μεταποιητές και οι έμποροι
Στην έλλειψη ηθικής οφείλεται, η αισχροκέρδια στα προϊόντα και συγκεκριμένα στην άνοδο της τιμής της φέτας, είπε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Μιχαηλίδης στο IONION FM.
Τα προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται στον τόπο παραγωγής τους, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πιστοποιήσεις από παγκόσμιους οργανισμούς, ανέφερε, εφόσον ο καταναλωτής θα γνωρίζει τον παραγωγό και το τοπικό προϊόν του. Είναι οι ΗΠΑ που σκότωσαν την παγκοσμιοποίηση υπερασπιζόμενες την διεθνοποίηση, πετώντας απ᾽ έξω την Κίνα και τώρα το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η τοπικοποίηση, μόνο μέσα από την τοπική παραγωγή κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων, που θα είναι μοναδικά και μη ανταγωνίσιμα.
Όπως σημείωσε, το 1970 το 70% της αξίας ενός προϊόντος που έμπαινε στο ράφι, πήγαινε στον παραγωγό ενώ το 2010 πήγαινε μόνο το 10% και σήμερα τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Οι παραγωγοί του πραγματικού πλούτου έχουν απομακρυνθεί από το προϊόν τους ενώ βρίσκονται στον πρωτογενή τομέα και οι πλούσιοι στον δευτερογενή και τριτογενή κάτι το οποίο απειλεί να σπάσει την αλυσίδα. Είναι επιτακτική ανάγκη, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης να γίνουν μικρές τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες με τοπικές συνταγές και μικρή επεξεργασία. Στην Ευρώπη υπάρχει κίνημα για “πόλεις 15 λεπτών”, να βρίσκονται δηλαδή όλα σε ακτίνα 15 λεπτών για περισσότερη οικονομία και τοπικοποίηση.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει σε άλλα κράτη, όπου εκεί εκλέγονται και κτηνοτρόφοι στη Βουλή, οι παραγωγοί του πραγματικού πλούτου. Όλοι οι υπόλοιποι είναι άχρηστοι και αντιπαραγωγικοί και δεν θα χρειάζονταν, αν οι κοινωνίες λειτουργούσαν σε τοπικό επίπεδο (υπάλληλοι, δικηγόροι, μηχανικοί, προγράμματα, χρηματοδοτήσεις, πολυκαταστήματα κ.λ.π.), ενώ είναι το κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο που επέβαλε αυτό το σύστημα για να τις ελέγξει. Ένας τόπος είναι υπεραρκετό αν έχει ως 150.000 κατοίκους.
Να ξανά σεβαστούμε αυτούς που πραγματικά παράγουν και να αναβιώσουμε τις τοπικές κοινωνίες, όσες από αυτές θέλουν να σωθούν, γιατί βέβαια η επιβίωση δεν είναι υποχρέωση, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
Τέλος ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως την Κυριακή, 22 Οκτ 2023, στις 10.00 (μέχρι 14.00) στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών-ΟΚΑΑ (Κέννεντυ 1, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, στην Β πτέρυγα της Αγοράς Καταναλωτή, στον χώρο της Open Farm Agora-Food Hub) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος με την υποστήριξη του OPEN FARM, οργανώνει ανοικτή εκδήλωση για την επισήμανση των σωστών μονοπατιών της τροφής μας.