Νότης Μαριάς στο IONION FM: Η Άγκυρα ρυμουλκεί την Αθήνα σε έναν διάλογο άνευ όρων


«Η Άγκυρα ρυμουλκεί την Αθήνα σε έναν διάλογο άνευ όρων», δήλωσε στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολόκα ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νότης Μαριάς, με αφορμή τη συνάντηση Φιντάν-Γεραπετρίτη. Ο Φιντάν δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο με τη γειτονική τους Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους στη βάση κοινών συμφερόντων σε όλους τους τομείς. Στη δήλωση αυτή ο Γεραπετρίτης δεν εξέφρασε καμία διαφωνία, έτσι ώστε ο διεθνής τύπος να αναφέρεται πλέον σε «ελληνοτουρκικό διάλογο άνευ προϋποθέσεων» με αποτέλεσμα να «πάνε περίπατο» διάφορες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και η μόνη προς επίλυση ελληνοτουρκική διαφορά και μάλιστα να παραπέμπεται στο Διεθνές Δικαστήριο της  Χάγης η νομική διαφορά  περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Άλλωστε στις 12 Ιουλίου 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ εκδήλωσε  την πρόθεσή του «να κινηθεί στη βάση μιας τολμηρής ατζέντας με στόχο η διαφορά της υφαλοκρηπίδας να τεθεί σε βάθος χρόνου στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». Επιπλέον επισήμανε ότι «μια συμφωνία για τη Χάγη είναι μακριά και πως θα μπορούσε να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από θέσεις που αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης, όπως στο ζήτημα της δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη που έθεσε επίσης ο Φιντάν, όπως επεσήμανε ο κ. Μαριάς.

Εφαρμογή του «διεθνούς δικαίου αλά τούρκα» ονομάζει ο κ. Καθηγητής τις δηλώσεις του Φιντάν, σύμφωνα με τις οποίες τα προβλήματα «θα μπορούσαν να λυθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου με σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων», γεγονός που υποδηλώνει την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να προσαρμόσει την εφαρμογή του  διεθνούς δίκαιου στα δικά της ζωτικά συμφέροντα, αλλά οποιαδήποτε αύξηση πέραν των 6 μιλίων είναι εντελώς απαράδεκτη για την Τουρκία. Και όλα αυτά βεβαίως καθώς ισχύει το τουρκικό casus belli, το ανυπόστατο, παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό  μνημόνιο και οι παράνομες αιτιάσεις της Τουρκίας στον ΟΗΕ για δήθεν παράνομη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία υποστηρίζει πάντα την αρχή της ισότιμης κατανομής (equitable sharing), απαιτώντας ουσιαστικά συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή, παρότι η ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή υπερτερεί κατά πολύ σε έκταση από την αντίστοιχη τουρκική και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κοιτάσματα ενώ επιθυμεί επίσης την εφαρμογή της αρχής της ευθυδικίας (equity) και όχι την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε δίνοντας συγχωροχάρτι στην Τουρκία για την εργαλειοποίησή του από την Άγκυρα, καθώς ο Γεραπετρίτης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αναφερθήκαμε και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος» και ότι «είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας, με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση που επιχειρούμε».

            Η Αθήνα δείχνει να είναι θετική και σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως επεσήμανε ο κ. Μαριάς, όμως με τη θετική της στάση η Αθήνα σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δίνει άλλοθι στους διάφορους φιλοτουρκικούς κύκλους των Βρυξελλών να στηρίζουν την Άγκυρα.

            Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία και στην τεράστια οικονομική ανάγκη εκεί, προτείνοντας να μην λάβουν χρηματοδότηση τα κόμματα πάνω από 10.000.000 ευρώ για τις εκλογές. Το ποσό αυτό την επόμενη τριετία να δοθεί στο Ταμείο Χρηματοδότησης για τη Θεσσαλία

 

επιστροφή