Φεστιβάλ “Γαίας Αττικής 2023 - Νέα Θεσμοφόρια”


          Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, ένας εκ των ομιλητών στο Φεστιβάλ “ΓΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2023. ΝΕΑ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ”, μιλώντας στο ΙΟΝΙΟΝ FM έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα της αγροτικής παραγωγής, πώς δηλαδή παραγόμενα προϊόντα από τοπικές ποικιλίες θα επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές συνταγές και θα καταναλώνονται πάλι τοπικά. Αυτό είναι και η κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής.

          Όπως είπε, αφορμή ήταν η ιδέα να αναβιώσουν τα Θεσμοφόρια που γίνονταν προς τιμήν των γεωργών και των κτηνοτρόφων και είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς η δημοκρατία και οι θεσμοί είναι αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης και της εκτροφής των ζώων. Πρώτη χρονιά φέτος αναβιώνουν μετά από πολλά χρόνια. Με νοηματικό σημείο εκκίνησης την ανάδειξη των Θεσμοφορίων, που συναντώνται με το λαϊκό έθιμο των Πολυσπορίων, σε διάφορα μέρη της Αττικής, στην Ελευσίνα, στο Αττικό Άλσος, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, τον Άλιμο (Αθηναϊκή Ριβιέρα), τον Κεραμικό, τον Πολυχώρο Λιπασμάτων Κερατσινίου – Δραπετσώνας και το Πεδίο του Άρεως, το φεστιβάλ περιλαμβάνει πολιτιστικές δράσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και δράσεις βιωματικής εκπαίδευσης περιβαλλοντικού και αγροδιατροφικού χαρακτήρα, δράσεις ανάδειξης της φύσης, του φυσικού περιβάλλοντος και των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου της Αττικής, καθώς και προγράμματα εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων με σύγχρονες στρατηγικές.

          Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η περιαστική κτηνοτροφία και γεωργία είναι απαραίτητες για τον αστικό χώρο, όμως οι σημερινοί καταναλωτές επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό προϊόντα που δεν παράγονται στο ελληνικό έδαφος, όπως το βόειο κρέας. Η ύπαιθρος πρέπει να είναι ζωντανή για να στηρίξει την τσιμεντούπολη, διότι όταν το έδαφος που φιλοξενεί τους κατοίκους ενός πολιτισμού νεκρώνεται, νεκρώνεται και ο πολιτισμός αυτός. Δηλαδή χρειάζεται γεωργία και κτηνοτροφία. Παρ’ όλα αυτά, αντί να υποστηρίζεται ο αγροτικός τομέας, ο μέσος μισθός του αγρότη είναι σήμερα 400 ευρώ σε σχέση με του υπαλλήλου, που είναι 1500 ευρώ.

           Ο νέος όρος, όπως υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης είναι η τοπικοποίηση, η οποία θα πρέπει να σταθεί απέναντι στην διεθνοποίηση που επικρατεί σήμερα και επιλεκτικά επιτρέπει σε κράτη να διακινούν τα εμπορεύματά τους εξαιρώντας Κίνα, Ρωσία και χώρες φίλᾳ προσκείμενες. Οι δήμοι θα πρέπει να έχουν έστω μερική αυτάρκεια, με προϋπόθεση την επιστροφή σε μικρότερους δήμους, για να μπορούν να διοικηθούν ευκολότερα.

Τοπικοποίηση (locality) σημαίνει να γίνεται καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών και αυτόχθονων φυλών, με τοπική παραγωγή, τοπική επεξεργασία και παραδοσιακές μεθόδους για τοπική κατανάλωση. Το περίσσευμα της τοπικής παραγωγής μπορεί να πηγαίνει στο διεθνές εμπόριο.

επιστροφή