Να μείνει ζωντανή η σιδηροδρομική γραμμή προς το αεροδρόμιο και τη Μεσσήνη
Θέση και προτάσεις για τον σχεδιασμό του νέου οδικού άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, σε σχέση με το σιδηροδρομικό δίκτυο που βρίσκεται σε αναστολή, κάνει η συμμαχία Πράσινο & Μωβ. Για το θέμα θα μίλησε στο IONION FM ο οικονομολόγος - ερευνητής, μέλος και υποψήφιος βουλευτής με το Πράσινο και Μωβ στον νομό Μεσσηνίας Στέφανος Τύρος.
Η Μεσσηνία έχει την τύχη να διατηρεί, έστω και σε αναστολή λειτουργίας, ένα εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο που εξυπηρετούσε καθημερινά χιλιάδες επιβάτες για τις τοπικές τους μετακινήσεις, μέχρι το 2011 που θυσιάστηκε στις σκοπιμότητες για ακρωτηριασμό του τρένου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η συστηματική αυτή απαξίωση του σιδηροδρόμου από όλες τις κυβερνήσεις και η αντιμετώπισή του ως μεταφορικό μέσο Β’ κατηγορίας, υποτίμησε τελικά και τις ζωές των επιβατών και εργαζομένων του τρένου σε «ζωές Β’ κατηγορίας», όπως φάνηκε τόσο τραγικά στα Τέμπη.
Η ίδια αυτή απαξίωση του τρένου, είναι δυστυχώς έκδηλη και στον σχεδιασμό για τον νέο οδικό άξονα προς Πύλο και Μεθώνη. Αντί να συνδυάζεται με παράλληλη αποκατάσταση και επαναλειτουργία και της σιδηροδρομικής γραμμής, ο νέος δρόμος σχεδιάζεται ως οριστική της ταφόπλακα:
· Η προμελέτη του προβλέπει πυκνούς και συνεχόμενους κυκλικούς οδικούς κόμβους σε ισόπεδη διασταύρωση με την υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή, που θα κάνουν ενδεχόμενη επαναλειτουργία της από εξαιρετικά επικίνδυνη μέχρι αδύνατη.
· Δεν φαίνεται, δυστυχώς, να διαψεύδονται τα δημοσιεύματα ότι η Μελέτη Κτηματολογίου για τον νέο δρόμο περιλαμβάνει στη Ζώνη Απαλλοτρίωσης και την ίδια τη σημερινή γραμμή.
Για να μείνει το συγκεκριμένο τρένο ζωντανό, το Πράσινο & Μωβ καταθέτει δύο εναλλακτικές προτάσεις, ενόψει και της οριστικής μελέτης για τον νέο δρόμο:
· Είτε υπερύψωση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα με τους συνεχόμενους οδικούς κόμβους, ώστε τα αυτοκίνητα να περνούν από κάτω. Η πρόταση αυτή φαίνεται να έχει και το χαμηλότερο οικονομικό κόστος, ενώ συνδυάζεται και με την αποκατάσταση-αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής.
· Είτε μετατροπή των κυκλικών οδικών κόμβων σε ανισόπεδους, ώστε η κάθετη κίνηση των αυτοκινήτων να περνά πάνω από τον κύριο δρόμο και πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή, όπως στην Αθήνα με την Αττική Οδό και τον Προαστιακό.