Νότης Μαριάς: Αντί για κυρώσεις- 3,5 δις ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό
Ο κ. Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης συζητάει με τον Δημήτρη Κολόκα.
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24 ης -25 ης Ιουνίου 2021 τις οποίες συνυπέγραψαν Αθήνα και Λευκωσία επί της ουσίας δίνουν συγχωροχάρτι στον Ερντογάν και την ʼγκυρα που εδώ και πάνω από ένα ολόκληρο χρόνο συνεχίζουν να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πριν από περίπου ένα χρόνο και κάτι στις 13 Ιουλίου 2020 ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας η οποία με το Ορούτς Ρέις είχε παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Τότε το Συμβούλιο της ΕΕ έχοντας σαν άλλοθι την μυστική συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας η οποίας έγινε το πρωί της ίδιας ημέρας στο Βερολίνο υπό την αιγίδα της Γερμανίας τελικά ανέβαλε τη λήψη απόφασης για τα τέλη Αυγούστου 2020. Μετά από πολλές αναβολές και δολιχοδρομήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2021 τελικά η Ευρώπη των τραπεζών αρνήθηκε τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας με το αιτιολογικό ότι πλέον η Τουρκίαέπαψε να ασκεί επιθετική πολιτική κατά της Ελλάδας. Φυσικά για όλα αυτά φρόντισε και η Αθήνα καθώς έδωσε το σχετικό άλλοθι το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο από τις επίπλαστες και προσχηματικές δήθεν συνομιλίες Αθήνας-ʼγκυρας , συνομιλίες που όμως αποτέλεσαν το τέλειο άλλοθι για την Ευρώπη των τραπεζών προκειμένου να αποφύγει τη λήψη μέτρων κατά του Ερντογάν.
Ταυτόχρονα η Γερμανική Ευρώπη όλο τον τελευταίο χρόνο φρόντιζε να κρατά ανοικτές της κάνουλες της χρηματοδότησης της Τουρκίας. Και όλα αυτά με τη συναίνεση Ελλάδας και Κύπρου καθώς δεν επιτρέπεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τρίτης χώρας χωρίς τη συναίνεση όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό με άρθρα μας είχαμε αναλύσει τις 12 κάνουλες χρηματοδότησης της Τουρκίας εκ μέρους της ΕΕ. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα Invset EU όπως επίσης και το γεγονός ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να χτυπούν δουλειές σε διαγωνισμούς για την εκτέλεση έργων των περίφημου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα όπως έχουμε αναλύσει εντελώς πρόσφατα (www.notismarias.gr 7/6/2021) με σύμφωνη γνώμη Αθήνας και Λευκωσίας τελικά η Τουρκία θα ενθυλακώσει 5 δις ευρώ στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ) τα οποία μοχλευόμενα θα φτάσουν τα 15 δις ευρώ.
Πλέον και αφού η Τουρκία ήδη πήρε 6 δις ευρώ για το μεταναστευτικό για την περίοδο 2014-2021 (www.infomigrants.net 18/12/2020), τώρα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης -25ης Ιουνίου 2021 θα λάβει το ποσό των 3,5 δις ευρώ για το μεταναστευτικό μέχρι το 2025 (www.reuters.com 23/6/2021). Αν δει κανείς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24 ης -25 ης Ιουνίου για το μεταναστευτικό θα διαπιστώσει ότι η ΕΕ δεν λέει κουβέντα για το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία στις άλλες χώρες της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα συνεχίσουν να είναι αποθήκη ψυχών λόγω της λειτουργίας του Δουβλίνο 3.
Αλλά και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία δεν λέει κουβέντα για το ανυπόστατο, παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επίσης δεν αναφέρει τίποτε για το casus belli με το οποίο η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Επιπλέον δίνει συχωροχάρτι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας επί ένα έτος σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο όπου το Ορούτς Ρέις έκανε παράνομες έρευνες εντός υδάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Είναι λοιπόν προφανές ότι έχουμε για μια πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής η οποία με την έναρξη του παρελκυστικού διαλόγου με την Τουρκία έδωσε άλλοθι στους ευρωπαίους εταίρους να μην λάβουν μέτρα κατά της ʼγκυρας.
Ο δήθεν διάλογος Αθήνας -ʼγκυρας άνοιξε και τον δρόμο για θετική ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία αρχής γενομένης της έναρξης τεχνικών συζητήσεων για την αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας: ήδη με την υπάρχουσα τελωνειακή ένωση το ρυθμιζόμενο διμερές εμπόριο κυμαίνεται κοντά στα 165 δις ευρώ ετησίως. Μετά τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης οπότε θα προστεθούν τα αγροτικά προϊόντα. οι υπηρεσίας και το ηλεκτρονικό εμπόριο ο ετήσιος όγκος του ρυθμιζόμενου από την τελωνειακή ένωση διμερούς εμπορίου ΕΕ- Τουρκίας θα εκτιναχθεί στα 300 δις ευρώ (www.dailysabah.com/business. 15/6/2021) γεγονός εξαιρετικά θετικό για την τουρκική οικονομία (www.hurriyetdailynews.com).
Το κερασάκι πάντως στην τούρτα αποτελεί η κριτική της ΕΕ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Όμως ενώ στην περίπτωση της Ρωσίας αλλά και της Λευκορωσίας που επίσης απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες της ΕΕ προχώρησαν στην επιβολή σκληρών κυρώσεων για την Τουρκία «εποίησαν την νήσσαν». Αυτό θα πει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Και σαν να μην έφθαναν αυτά τελικά ο Ερντογάν το παίζει και δήθεν δυσαρεστημένος γιατί ανέμενε να πάρει περισσότερα (www.hurriyetdailynews.com. 25/6/2021).
Και για να αποδείξει τις προθέσεις του προς Ελλάδα και Κύπρο τελικά ο Ερντογάν αποφάσισε να συνεχίσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο αλλά και σε Κύπρο την οποία θα επισκεφθεί με αφορμή τους εορτασμούς στο ψευδοκράτος για την τουρκική εισβολή το 1974 στη Μεγαλόνησο, οπότε θα παρακολουθήσει και στρατιωτική παρέλαση των στρατευμάτων κατοχής. Αυτό θα πει να καταφέρνεις να έχεις και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.