"Πράσινη ανάπτυξη" και πράσινα άλογα


"Κρίνετε ίνα κριθήτε" Προκόπης Μπίχτας

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην βουλή στις 17/5, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την "πράσινη ανάπτυξη" και την "καθαρή ενέργεια", η οποία, στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε καθαρή.

Για την κατασκευή μιας συνηθισμένης ανεμογεννήτριας 3MW χρησιμοποιούνται: 1200 τόνοι τσιμέντο, 335 τόνοι χάλυβα, μεταλλουργικό κωκ, μολυβδένιο, ψευδάργυρος, 4,7 τόνους χαλκό, 3 τόνους αλουμινίου, 636 κιλά σπάνιες γαίες, πλαστικά με ρητίνες για την κατασκευή των πτερυγίων κι ένα ψυκτικό, το εξαφθοριούχο θείο, το οποίο παρουσιάζει διαρροές και είναι πολύ επικίνδυνο. Οι επεξεργασία των σπανίων γαιών γίνεται με θειικό οξύ και με υδροχλωρικό οξύ. Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας για μια ανεμογεννήτρια είναι η παραγωγή 76.300 κυβικών μέτρων τοξικών αερίων, 382 κυβικών μέτρων όξινα λύματα και 636 κιλά ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία ρίχνονται σε λίμνες. Οι ανεμογεννήτριες έχουν διάρκεια ζωής 20 χρόνων.

Κάθε ανεμογεννήτρια στοιχίζει 7.000.000 ευρώ. Για να πάρουμε ενέργεια ισοδύναμη με έναν σταθμό λιγνιτικής ενέργειας 300MW χρειάζονται 110 ανεμογεννήτριες. Αυτές στοιχίζουν 720 εκ, δηλ. όσο ένας λιγνιτικός σταθμός, αλλά αυτός έχει υπερδιπλάσιο χρόνο ζωής. Τα λεφτά βγαίνουν από τον καταναλωτή μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή η Γερμανία επιδοτείται από τον ελληνικό λαό.

Μένουν άνεργοι 7000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ, για κάθε έναν από τους οποίους αντιστοιχούν 3,2 εργαζόμενοι από περιφερειακές δραστηριότητες. Σύνολο 28000 άτομα.

Η Γερμανία παράγει την απαραίτητη ενέργειά της από λιγνίτη και φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες και δεν θέλουν ελληνικό φυσικό αέριο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Δένδιας στην αραβική τηλεόραση.

Η αδελφή του πρωθυπουργού κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη είναι πρόεδρος της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη των αιολικών από τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Αντώνη Φώσκολο υπάρχουν πιστοποιημένα κοιτάσματα άνω του $1τρισ. από τον Κυπαρισσαϊκό κόλπο μέχρι την Ιεράπετρα. ʼλλα τόσα από την Ιεράπετρα μέχρι την Κύπρο. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κι άλλα μεγάλα κοιτάσματα μέχρι την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Επίσης νότια της Ρόδου και στην Κάρπαθο.

Κάτω από τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου υπάρχει πετρέλαιο. Στην ανατολική Μεσόγειο έχουν βρεθεί κοιτάσματα πετρελαίου που ισοδυναμούν με 100.000.000.000 βαρέλια.

επιστροφή